Vinyl er tilbage på hitlisten

Det varmer mit nørdede hjerte, når jeg ser en nyhed om at vinylsalget i Danmark stiger så meget, at der ligefrem kommer en hitliste ud af det, igen … 🙂

Link til artiklen på DR’s website
Selve hitlisten kan se her

 


 

Mens MEW’s seneste vinyludgivelse er sat på, og en kop friskbrygget espresso nydes på fulde hørm, tænker jeg lidt videre:

At tage et valg om hvilken vinylplade du skal forkæle dine ører med, tager du også et bevist valg. Et valg ud fra de plader du fysisk har købt, og derved vist at du dyrker musikken, at du vælger at støtte kunstneren mere direkte, og du viser også lidt af din identitet herigennem. Du er ikke længere ‘påtvunget’ den digitale radio der drøner derudaf, med det som den forestiller sig du vil høre, ud fra dine indtastede kriterier …

Og så er der da sgu også lidt romantik og nostalgi forbundet i at sætte en plade på, vende den når den er halvvejs for at ‘få lov til’ at høre hele pladen … 🙂

Lyden fra en vinylplade er analog, og meget lidt komprimeret i forhold til den originale indspilning. Den digitale lyd, som for eksempel MP3 formatet, er oftest meget komprimeret lyd, hvor der her forsvinder en hel del af lydbilledet, for at få mest mulig data til at være på mindst mulig plads.
Men udover at få en bedre lydkvalitet, er der jo en ting som cover art, som virkelig kommer til sin magt i vinylpladens format:

Coveret på pladen har en helt speciel oplevelse i sig selv. Coveret er et kunststykke, og giver ofte pladen sit helt eget personlige udtryk og oplevelse. Mange musikelskere vil helt klart trække på smilebåndet, føle en kildren i maven, genoplive et minde eller måske den første forelskelse ved at gense et albumcover.

Nogle af de covers jeg synes er med til at give pladen endnu mere karakter, og som jeg relaterer til et minde, en oplevelse eller bare en fed plade:
Joy Division – Unknown Pleasures
Pink Floyd – Dark Side of the Moon
The Cure – Three Imaginary Boys
Jesus & Mary Chain – Darklands
Nick Cave & The Bad Seeds – Tender Prey
The Velvet Underground – VU & Nico
Grace Jones – Island Life
Sex Pistols – Never Mind The Bollocks
Depeche Mode – Speak & Spell
David Bowie – Aladdin Sane (eller Hunky Dory)
The The – Dusk
Dead Kennedys – Frankenchrist (og den tilhørende poster …)
Massive Attack – Mezzanine

Listen er lang, og mange er glemte …

Tip til bog om cover art: http://www.1000musicgraphics.com

 


 

Vinylen:
MEW – plus minus

Kaffen:
En sød og fyldig espressoblanding fremstillet af 100% Arabica bønner fra Afrika, mellem-og Sydamerika.

Detaljer

Kategori

Identitet Livsstil

Tags

Author

Skriv en besked